Terminals & Spotting

Cruiseschepen spreken tot de verbeelding. Vele mensen zakken dan ook af naar Zeebrugge wanneer er een schip aangemeerd ligt. Op deze pagina kan je alvast een handig overzicht vinden waar je de schepen op een correcte manier mooi kan fotograferen! 


In Zeebrugge zijn er 3 terminals waar cruiseschepen kunnen aanmeren. De meeste schepen kan je terugvinden aan de Zweedse Kaai. Daarnaast kunnen er ook schepen aanmeren aan kaai 103 nabij het Zeestation en kaai 129, het Westerhoofd.

Zweedse Kaai

P1290827
1P1210144

De grootste cruiseschepen en dus ook de meest impressionante schepen liggen vrijwel altijd aangemeerd aan de Zweedse Kaai. Hier kunnen 2 grote cruiseschepen van meer dan 200 meter lang samen aanmeren. Deze terminal heeft ook een verbinding met de ABC-toren met dank aan shuttlebussen die tussen het schip en de terminal pendelen. 


Schepen die hier aangemeerd liggen kan je perfect fotograferen van aan het uitkijkplatform die naast de P. Vandammesluis gebouwd werd door het havenbestuur. 


Wanneer de sluis dicht is (de blauwe bruggen naar beneden) kan je ook even naar de overkant van de bruggen wandelen om een beter zicht te krijgen aan de zijkant van het schip die er aangemeerd ligt. 


Deze plek is trouwens ook zeer aan te raden wanneer je het schip wil zien vertrekken of uitvaren, omdat je er ook een zicht hebt op de ingang van de Zeebrugse haven! 

Zeestation

Kleinere cruiseschepen meren (kleiner dan 200 meter) soms af aan het Zeestation. Een schip die daar aangemeerd ligt is iets moeilijker te fotograferen omwille van het havengebied.


De beste manier om deze schepen te spotten is van aan het Visserskruis op het einde van de Paardenmarktstraat. Vanaf daar heb je een zicht op de zijkant van het schip die er aangemeerd ligt. 

NAUTICA
Adonia
P1060600

Westerhoofd

CIZ
IMG_49551

Wanneer het druk is, en er geen plaats meer is aan de Zweedse Kaai wijken sommige schepen uit naar het Westerhoofd. Aan de oude containerterminal van Container Handling Zeebrugge bestaat de mogelijkheid ook om cruiseschepen te faciliteren. 


Persoonlijk ben ik wel fan van deze locatie, omdat je van aan het Visserskruis een fantastisch zicht hebt op de schepen die er aangemeerd liggen. 

Spot de schepen van op het water!