© Explora

Onderweg naar Zeebrugge: Explora I

Geschreven door Tibo Deprest | 26-07-2023 | 

MSC Cruises betreedt het luxesegment van de cruisewereld met haar nieuw merk 'Explora Journeys'. De schepen worden gebouwd op de Italiaanse scheepswerf Fincantieri en tegen 2028 is het de bedoeling naar een vloot van 6 schepen te gaan. Onlangs werd het eerste schip opgeleverd. De Explora I is klaar om passagiers in alle luxe de wereld te laten ontdekken en komt op 23 augustus naar Zeebrugge.


Een van de vele kenmerken van het merk is dat de rederij naar plaatsen vaart waar zelden cruiseschepen komen. Dat in combinatie met populaire aanloophavens zorgt voor een mooie afwisseling in de nieuwe routes. Elke passagier zal de reis individueel beleven met dank aan excursies in kleine groepen, lange ligtijden in de aanloophavens en nieuwe scheepstechnologieën die een intensieve ervaring op de meest afgelegen plaatsen mogelijk zal maken. De gasten kunnen ook vrij en flexibel de plaats van in- en ontscheping kiezen en bij het samenstellen van de individuele reisroutes wordt ook rekening gehouden met de ideeën en de wensen die de reizigers hebben. Zo is een complete ervaring op maat mogelijk, ook bij verboren natuurwonderen met VIP-toegang. De schepen blijven ook langer in een aanloophaven in vergelijking met andere cruiseschepen.


Gasten worden verwelkomd aan boord in suites met een privé-balkon die een adembenemende ervaring bieden. Zo kunnen de gasten ten allen tijde genieten van de prachtige omgeving waarin het schip vaart. De keuze aan suites is divers en begint bij 35 vierkante meter.

Explora I tijdens haar eerste aanloop in de haven van Barcelona, 24 juli 2023.

©Explora Journeys Fan Club - Unofficial op Facebook.

Met een erfgoed van 300 jaar in de maritieme sector werden de suites, penthouses en woning zorgvoldig ontworpen om het ultieme en luxueuze Home at Sea te creeëren. Het elegante ontwerp moet de Europese DNA van het merk weerspiegelen. Aan boord telt de filosofie 'Ocean State of Mind' met veel licht, kleur, privacy, ruimte en natuurlijk een verbinding met de zee. Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden geweest bij het ontwerpen. 


Aan boord kunnen de gasten va internationale culinaire hoogstandjes genieten in de 9 restaurants aan boord. Deze worden gemaakt met lokale en duurzame ingrediënten. Er zijn ook verschillende sport- en wellnessfaciliteiten aan boord alsook vrijetijdsfaciliteiten. Er zijn ook individuele programma's die passagiers unieke ervaringen bezorgen. Aan boord zijn ook kuuroorden, welness-oases, behandelingsruimtes en schoonheidssalons te vinden. Daar kunnen de gasten 100% ontspannen en genieten van de luxe.


Het duurzaamheidsconcept van Explora Journeys wordt ondersteund door nieuwe technologieën en alternatieve energieoplossingen. Een onderdeel daarvan is onder andere de hybride stroomopwekking. De schepen hebben ook een katalysatorreductiesysteem waarmee de uitstoot van stikstofoxiden met 90% kan verminderd worden. Daarnaast zijn de schepen ook in de mogelijkheid om aangesloten te worden op walstroom in havens die daar reeds op voorzien zijn. Walstroom zorgt er voor dat de luchtvervuiling en het lawaai verminderd zal worden wanneer het schip in de haven ligt. Explora Journeys legt ook nadruk op minder lawaai onderwater en het vermijden van wegwerpplastic aan boord en aan wal. Aan boord zorgt men bijvoorbeeld voor navulbare toiletartikelen. De combinatie van deze en vele andere factoren draagt bij tot het onstaan van een natuurlijk evenwicht.

© Explora Journeys

© Explora Journeys

Het eerste schip van Explora Journeys, de Explora I werd op 20 juli 2023 opgeleverd. De bouw van het 63.900 GT grote schip begon op 10 juni 2021. Het schip heeft na vertrek op de scheepswerf een eerste tussenstop gemaakt in de haven van Barcelona. Van daar gaat het verder via Portsmouth richting Kopenhagen van waar het schip op 1 augustus 2023 op haar eerste reis zal vertrekken voor een cruise van 7 nachten richting Ijsland.


Het schip zal enkele weken in Noord-Europa varen. Vanuit Reykjavik gaat het dan op 09 september richting New York, van waar het schip telkens meer richting de Caraïben zal varen om dan op 03 november aan te komen in Miami. Zoals de meeste schepen zal het schip de winter doorbrengen in iets warmere sferen om dan in 2024 opnieuw richting de Middellandse-Zee af te zakken voor het zomerseizoen. 


We verwachten de eersta aanloop van de Explora I in Zeebrugge op 23 augustus 2023.